Een dag met een lach

Met een grote glimlach op mijn gezicht denk ik terug aan gisteren. Gisteren was namelijk de Opkikkerdag van Jayla (6), haar broertje Yörn (3) en haar ouders Alisja en Anurish. Jayla is een meisje van 6 jaar met een ernstige vorm van epilepsie. Dit heeft veel impact op haar leven, maar natuurlijk ook op dat van de rest van haar gezin. Samen met mijn collega Daphne organiseerde ik daarom een Opkikkerdag voor ze, welke gisteren plaatsvond. Hoe deze dag was? In één woord fantastisch! Hun lach was niet meer van hun gezicht weg te denken!

Op 23 januari gingen we bij het gezin langs voor een intake gesprek. Het werd ons al meteen duidelijk dat het een gezellig, liefdevol gezin is. Jayla en Yörn stonden ons al helemaal op te wachten. Wij waren tenslotte van Opkikker. Helemaal content met hun Opkikkerknuffel, gingen we met zijn allen aan tafel zitten om het intakeformulier in te vullen. We kwamen er steeds meer achter hun dromen en interesses. Toen we eenmaal de deur uit liepen zaten onze hoofden al vol leuke ideeën voor de Opkikkerdag. Het organiseren kon gaan beginnen!

Op maandag 10 april was het dan zover, de Opkikkerdag! Om 8 uur ’s ochtends stonden we bij ze aan de deur. Yörn deed open met zijn jas al aan en zei meteen: ‘Vandaag is de Opkikkerdag’. Alisja vertelde ons dat hij de dagen al aan het aftellen was. Hij had helemaal pijn in zijn buik van de zenuwen!

De jassen mochten weer uit, want de eerste activiteit vond thuis plaats! Kirsten van ‘Muziek op de Boerderij’, was met ons meegekomen om de dag muzikaal te beginnen met een muziekworkshop. Deze workshop is speciaal voor jonge kinderen met hun ouders, zodat ze dit samen kunnen beleven. Ook opa en oma kwamen stiekem even om het hoekje kijken en deden meteen even mee!

Vervolgens stapte het gezin in de Opkikkerauto, op weg naar de volgende verrassing. Deze was bij de manege. Jayla is, net als haar moeder, helemaal gek van paarden. Het liefst gaat ze iedere dag mee naar de paarden van haar moeder. Door haar aandoening kan ze niet alleen op een paard zitten. Normaal gesproken. Maar tijdens haar Opkikkerdag kon dat wel, dankzij een speciaal zadel! Jayla vond het helemaal fantastisch en heeft de hele rit alleen maar gelachen. Wij kregen hier spontaan ook de slappe lach van!

Terwijl Jayla en Yörn door opa en oma in bed gestopt werden voor een middagdutje, namen we hun ouders mee naar Hilversum. Onderweg hield Alisja de borden in de gaten; ze hadden nog geen idee waar we naartoe gingen. Onze eindbestemming was bij het vliegveld van Hilversum. Hier kwam de grote jongensdroom van Anurish uit: piloot zijn! Tijdens een vliegles mocht hij ook zelf vliegen! Vervolgens werden ze in hun lievelingsauto, een Lamborghini en een ferrari, naar de volgende activiteit gebracht.

Hier werden ze weer herenigd met hun kinderen en werden ze met open armen ontvangen door het grote brandweerkorps van Schiphol. Yörn kon niet wachten tot hij zelf zijn brandweerpak aan mocht. Met het hele korps reden we naar een vliegtuig dat regelmatig wordt gebruikt voor (brand)oefeningen. Natuurlijk werden de sirenes tijdens dit ritje ook even getest. Als klap op de vuurpijl reden we ook nog een rondje over de start- en landingsbanen van Schiphol!

Eenmaal weer aangekomen bij de kazerne, stonden opa en oma ze al op te wachten. Ook zij gingen mee naar de volgende verrassing: de zorgboerderij! Hier mochten ze alle dieren knuffelen en voeren en een ritje maken in de pony kar. Nu moest het wel afgelopen zijn met de verrassingen. Of toch niet? Om de hoek kwam ineens een limousine tevoorschijn, die het hele gezelschap weer terug naar huis bracht.

Helemaal gesloopt van deze dag, aten de kinderen thuis met opa en oma nog een pannenkoek voor het slapengaan. Papa en mama? Die werden door Daphne meegenomen naar Leiden voor een romantisch diner met zijn tweeën. Ook dat hadden ze dik verdiend!