Cuba: een fotografie walhalla

Cuba. Het land van de muziek en de salsa. Van de rum en de sigaren. Van de mooiste landschappen en de kleurrijkste stadjes. Het land waar je geweest moet zijn! Na twee weken Cuba waren wij verkocht. Voor een fotograaf is dit ec
ht een hemel. Er was geen moment dat ik mijn camera niet in mijn handen had. Het was overal zo mooi, zo uniek en zo authentiek. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die klassieke auto’s, die daar rondrijden alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Of eigenlijk is het daar de normaalste zaak van de wereld. En nu maar hopen dat dit unieke beeld van Cuba niet verdwijnt, nu de invloeden vanuit Amerika langzaam overwaaien.

In februari was ik samen met Ted, mijn vriend, twee weken naar Cuba. Twee weken waren voor ons genoeg om verliefd te worden op dit prachtige land. Ik denk dat ik hier twee weken lang met een smile op mijn gezicht heb gelopen. Maar hoe kan dat ook anders? Op iedere hoek van de straat werd er muziek gemaakt, gedanst en gelachen. Door het warme weer leefde iedereen op straat. Ik vond het heerlijk!

Aan het begin van onze vakantie ontmoetten we Luis, een Cubaan die in Matanzas woont. We leerden hem kennen tijdens een privé excursie. Sindsdien zijn we de hele vakantie met hem opgetrokken. Hij nam ons overal mee naartoe. Zo belandden we halverwege de vakantie bij een familiefeest op het platteland, nabij Trinidad. Een arme familie vierde hier de verjaardag van één van de kinderen. De moeder van de familie maakte het eten klaar, er werd vlees bereid in een olieton en er werd uitgebreid voor ons gezongen. Dat we geen Spaans praatten, leek ze niets uit te maken. Ze vertelden ons hele verhalen, die zo nu en dan werden vertaald door Luis. Een ervaring die ik natuurlijk wel vast moest leggen!

Ook de rest van de vakantie nam hij ons mee naar de mooiste plekjes: Vinãles, watervallen in een gebergte, de gezellige straatjes van Trinidad en de rijke stad Havana. We eindigden vakantie bij hem thuis, waar we aten met zijn gezin. Kortom, twee weken waarin we een heleboel herinneringen hebben gemaakt en vastgelegd. Een aanrader voor alle fotografie-fanaten onder ons!